Bu Blogda Ara

19 Ocak 2014 Pazar

Mel'un: Bir Us Yarılması

Birileri günlük yazar, birileri de not. Bu, günlükler hakkında yazılmış bir not. Selim İleri’nin günlükleri hakkında. Mel’un:Bir Us Yarılması kitabından söz ediyorum. Ben Selim İleri kadar eski bir Türkçe kullanamayacağım yalnız. Hem aramızdaki yaş farkından, hem  -yapay bir Öztürkçe heveslisi olmasam da - günümüzün yaşayan sözcüklerini yeğlememden.
Kitabın kahramanı olan Sayru Usman, belki Selim İleri’nin kendisi, ama ondan daha yaşlı olduğu kesin. Metin içinde 1931’de, 1937’de okuduğu kitapları anıyor. Oysa İleri, 1949 doğumlu. Sayru Usman, Cumhuriyet öncesi doğumlu olmalı. Kitap O’nun ağzından yazıldığına göre, kullanılan dilin günümüz Türkçesine kıyasla daha eskitilmesi doğal.

Kentsel Dönüşüm


Kentsel dönüşüm, deprem yönünden riskli bölgelerde bulunan çürük ve insan sağlığına uygun olmayan yapıların yıkılması ve yerlerine yeni binalar yapılmasıdır. Bu uygulama devlet gücüyle ve yasa zoruyla yapılmaktadır.

Bu açıdan bakıldığında kentsel dönüşüm, vatandaşların can güvenliğine ve sağlıklı yaşamına yönelik bir önlem gibi görülebilir.