Bu Blogda Ara

31 Ocak 2011 Pazartesi

Bir Iğdır Yolculuğu

25 Eylül 2000 Pazartesi. Öğleden Önce.

Kars’tan Iğdır’a yolcu taşıyan Türk Hava Yolları aracındayım. Aracın ön sırasında, adının Sahip olduğunu sonradan öğrendiğim 25-30 yaşlarında iri yapılı bir genç ile yan yana oturuyoruz. Yolculuğun başlarında hiç konuşmuyoruz. Ben, cebimden çıkardığım minik haritayı inceliyorum.

24 Ocak 2011 Pazartesi

Üçüncü Ahmed Çeşmesi Hakkında Bir İnceleme

1. Giriş
Bu incelemede İstanbul’da Topkapı Sarayı’nın birinci avlu girişi Bab-ı Hümayun ile Ayasofya arasında yer alan 18. yüzyıla ait III. Ahmed Çeşmesi ele alınacak, Barok sanatın Türkiye’deki ilk örneklerinden sayılan bu yapıt ile ilgili bilgiler aktarılmadan önce kısaca Barok sanattan ve bu sanatın Osmanlı sanatına olan etkilerinden söz edilecektir.

17 Ocak 2011 Pazartesi

Zeus Sunağı Hakkında Bir İnceleme

1. Giriş
Bu çalışmada, halen Berlin’deki Pergamon Müzesi’nde sergilenmekte olan ve Pergamon Sunağı, Bergama Sunağı ya da İngilizce adıyla “Great Altar of Zeus” olarak anılan Zeus Sunağı konu edilmiş; sunağın sanatsal açıdan taşıdığı önemin yansıtılabilmesi amacıyla öncelikle, ait olduğu Yunan Uygarlığı ve Helenistik Dönem hakkında bilgi aktarılmaya çalışılmıştır.

8 Ocak 2011 Cumartesi

Güneydoğu'dan

Uzun bir ayrılığın ardından evime döndüm. Benim için güzel bir gezi oldu. Güzel yerler, güzel insanlar gördüm.

Mardin sokaklarında dolaşırken beni turiste benzetip arkamdan "Excuse me, where are you from?" diye seslenen, ben de onu Türk’e benzettiğim için kendisine Türkçe cevap verince anlamayan ve bu kez benimle Arapça konuşmaya başlayan insanlar mı ararsınız?

Ece Temelkuran'ın "Muz Sesleri" Romanı

Romanda anlatılan olaylar, 2006 yılında Oxford, Paris ve Beyrut’ta cereyan eder.

Oxford’da Deniz adlı bir Türk kızı, üniversitenin İslam Çalışmaları Merkezi’nde doktora yapmakta ve İslami hareketin Ortadoğu’da yoksullukla kurduğu ilişki üzerine çalışmaktadır. Tanrı inancı olmayan Deniz, aldırdığı çocuk yüzünden kendini suçlu hissetmekte ve affedilme özlemiyle bazen Tanrı’ya inanmayı çok istemektedir.